Hiihtolatua tekemässä

Hiihtäminen on kivaa ja terveydelle hyväksi. Metsissä liikkuminen on todettu rauhoittavan mieltä ja helpottavan stressiä. Monella meistä on sukset ja monot vielä aiemmilta vuosilta varastossa, välineet siis on. Haasteeksi saattaa tulla lumen puute. Lumitilanne on eteläisessä Suomessa ollut heikko jo kahtena vuonna peräkkäin vuoden vaihteeseen asti. Hiihtämään voisi mennä mutta lumi puuttuu ja sitä myötä hiihtolatu. Mutta ei hätää, lunta voi tehdä koneilla, kun ilman lämpötila putoaa nollan alapuolelle muutaman asteen verran. Tarvitaan vesipumppu, joka nostaa veden järvestä tai muusta vesilähteestä. Tarvitaan painetta kestäviä letkuja. Ja tarvitaan lumitykki. Tarvitaan myös sähköä koneiden käyttämiseksi. Lumikasalle tulee olla riittävä tila, tulee myös olla suunnitelma, miten ja millä koneilla lumi tykitetystä kasasta levitetään hiihtoladuksi asti.

Vesipumpulle katsotaan sopiva paikka järven jäältä. Jäätä pitää olla tietysti riittävän vahva kerros, jotta pumppu ei sukella järveen. Letkut kiinnitetään pumppuun, veden kulkua tasaava letku vedetään järven jäälle ja vettä lumitykille kuljettavat letkut vedetään lumitykille ja kiinnitetään siihen. Lumitykki käyntiin ja lumisade alkaa!

Lumitykki tekee lunta
Lumitykki tekee lunta

Lumitykkiä voi siirtää lumetuksen kuluessa helposti, se on pyörillä kulkeva apparaatti. Lumitykillä pystyy lumettamaan ulkoilureittiä siirtämällä tykkiä sen verran kun vesiletkut antavat myöden. Kun letkujen siirtokapasiteetti on käytetty, lunta tehdään sen kokoiselle kasalle kuin mitä suunnitellun ladun pituus lumimääräksi edellyttää. Lumitykki pyörii ympäri vuorokauden kunnes lunta on suunniteltu määrä.

Tykitetty lumi tekee taidetta luonnossa. Jääpuikkoja, pieniä lumivuoria, huurteisia puita.

Jäällä kuorrutettu valaisin
Jäällä kuorrutettu valaisin

Lumikasa on lopulta iso. Se levitetään traktoreilla ulkoilureiteille. Tykitetyn lumen kannattaa antaa olla kasalla päivän pari, jotta ylimääräinen vesi haihtuu pois. Kasan lumi saattaa olla kovaa, se irtoaa lohkareina traktorin kauhalla. Myös kaivinkone on oiva apu lumikasan kuormaamisessa traktorin lavalle.

Lumen levitys reitille
Lumen levitys reitille

Sen jälkeen, kun lumi on riittävän paksuna kerroksena saatu levitetyksi latupohjille, se tasataan. Latukone sopii tähän tarkoitukseen. Sillä voi murskata isot lumikinkareet pieneksi. Kun lumen muokkaus on valmis, latukoneella pääsee tekemään hiihtolatua. Niin perinteiselle kuin luisteluhiihdolle.

Latukone työstää lumen laduksi
Latukone työstää lumen laduksi

Lopputulos on mahtavan hieno. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä valmiilla ladulla. Niin perinteistä kuin luisteluhiihtoa. Ja kun luonnonlunta sataa lisää, ladulle saadaan pituutta lisää. Hiihtolomalle voi pääkaupunkiseudulta lähteä Etelä-Suomeen Sysmään Lapin maisemien sijaan. Sysmässä Tervalepikon Torppien latuverkosto on kaikenkaikkiaan 11 km. Valaistu latu on Sysmän keskustassa kymmenen minuutin automatkan päässä Ohrasaaren ulkoilureitillä. Vuokramökit Sysmä – ihan varteenotettava vaihtoehto!

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä
Hyvä on hiihtäjän hiihdellä
Lumitykki tekee lunta
Lumitykki tekee lunta
Lumitykki tekee lunta
Lumitykki tekee lunta
Lumitykki tekee lunta
Lumitykki tekee lunta

.